Evde yoğurt yapımı (Probiyotik maya ile)

Evde probiyotik yoğurt mayası ile yoğurt yapımını anlatacağım bugün. Çocuklarım küçükken bir çiftlikten süt alırdık ve yoğurdumu devamlı evde mayalardım. Hatta cam kavanozlara mayalar, mayalarken de içine bir tatlı kaşığı toz şeker ilave ederdim. Tadına bayılırlardı. Zamanla kapılarda satılan inek sütlerinin çok sağlıklı olduğuna inanmaz oldum. Artık mandralarda da süt bulmak neredeyse imkansız. Doğal ev yoğurdu yaparken de günlük sütlerde bile tam olarak istediğim sonucu elde edemiyordum. Kuzenim Sevda ablam bir  sohbetimizde bana yoğurdumu probiyotik yoğurtla mayalamamı önermişti.TV'de izlediği bir programdan öğrenmiş ve uygulamış. İlk konuştuğumuzda bana önerdiği tarifle yaptım yoğurdumu.  Ben toprak güveçlerde mayaladığım için öncelikle sütümü güveçlere paylaştırdıktan sonra mayamı da eşit oranda paylaştırdım. Karıştırdıktan sonra da güveçlerin üzerini önce bir tabakla kapatıp daha sonra bezle örttüm.


Malzemeler:
1 litre günlük taze süt
1 çorba kaşığı probiyotik yoğurt (oda sıcaklığında)
Çörek otu
  • Bir tencereye sütü koyup 90 dercede kaynatınız. 
  • Sütü yoğurdu mayalayacağınız kaba alınız.
  • Mayalanma ısısına (45 derece ) gelince mayayı ilave edip iyice karıştırdıktan sonra kapağını kapatıp üzerini bezle ve kabınızın hiç bir yeri açıkta kalmayacak şekilde örtünüz.
  • Yaklaşık   6 saat sonra yoğurdunuz hazırdır.
  • Yoğurdunuz mayalandıktan sonra buzdolabına alınız. 
  • Buzdolabında soğuttuktan sonra çörek otu serpip servis ediniz.
  • Afiyet Olsun.

Yorumlar

  1. Pembecim, probiyotikle yapıldığını duymuştum ama henüz deneyemedim.
    Çörek otu da pek yakışmış, ellerinize sağlık.
    Yayınlamak istediğim yoğurt tarifim vardı "her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır diye":))...
    Kuzeninizin uygulaması da çok mantıklı, denemeye değer..Afiyet olsun.
    Sevgiler, canım.

    YanıtlaSil
  2. Probiyotik yoğurtla mayalama işlemini bir arkadaşım söylemişti bana, daha yapamadım.Denemek lazım en kısa zamanda.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Ben de evde mayalıyorum fakat pastörize süt ile iyi sonuç alınmaz diye biliyordum o nedenle inek besleyen tanıdıklarımızdan sağar sağmaz alıyoruz ve evde pişirdikten sonra kullanıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir tanıdıkda ben bulabilsem en güzeli çok şanslısın.Sevgiler:)

      Sil
  4. ellerine sağlık ablacım..
    buralarda çok şükür bulabiliyoruz tertemiz köy sütleri:)
    yönteminizi beğendim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu Deniz'cim ben bulamıyorum artık.Sevgiler:)

      Sil
  5. Evde yapılmış yoğurdun tadına vardınız mı bir daha hazır yoğurt yiyemezsiniz:))
    Mis gibi olmuş, ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. kekigim bu gunlerde benimki de takti kendin mayala kendin mayala ama neyle?aynen yogurdun mauyasiylami?tabiki ben de boyle istemiyorum.ama senin tarifini deneyegim mutlaka.ellerine saglik hayatim,sevgilerle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiden afiyet şeker olsun.Günlük sütle mayala olur mu.Sevgiler:)

      Sil
  7. Sibel'im ellerine sağlık. Ben de yarım keçi yarım koyunla mayalıyorum. Ama probiyotik mayayla denemedim. Nasıl bir fark var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazır yoğurtlarla mayaladığımız zaman içindeki maddelerden dolayı olsa gerek mayalanan yoğurtlar sakız gibi sünüyor. Probiyotik yoğurtla doğal yoğurt yolunda adım atıyoruz biraz sabırla hep yaptığımız yoğurttan mayayı kullanarak sonunda doğal yoğurda dönüştürüyoruz.Mayalayacak doğal yoğurt ve süt bulabilenlerin böyle bir sorunu yok zaten.Sevgiler:)

      Sil
    2. yok benim maya zaten uygun o zaman. asayiş berkemal =)

      Sil
  8. Ev yapımı gibisi var mı?
    Çörek otunu hiç düşünmemiştim.Bundan sonra düşünücem.
    Ellerine sağlık canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çörek otunun kokusunu sevenler için çok güzel oluyor:)

      Sil
  9. Bu ortamdaki paylaşımları o kadar çok seviyorum ki her geçen gün yeni şeyler öğreniyoruz. Bunu da hemen deneyeceğim. Her iki arkadaşa da teşekkürler..

    YanıtlaSil
  10. Ev yogurdunun tadi apayrı oluyor ya, anam sağolsun yapıyorda hazır almıyoruz :)

    YanıtlaSil
  11. ELLERİNE SAĞLIK KEKİĞİM...
    BENDE DÜN YAPTIM..
    SAĞLIKLI LEZZETLİ AFİYET BAL ŞEKER OLSUN
    :)

    YanıtlaSil
  12. Ev yoğurdu özlediğim bir lezzet açıkçası bir de güzel süt bulabilsek :)Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bulamadığım için şişede günlük süt alıp yapıyorum:(

      Sil
  13. ELLERİNE SAĞLIK,BENDE YOĞURDUMU EVDE YAPARIM..AMA ÇÖREK OTUNUN KOKUSUNU SEVMEME RAĞMEN HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİM :)BUNU DA DENEYECEĞİM,SEVGİLER:)

    YanıtlaSil
  14. Ellerine sağlık,hem de güveçte :) çok güzel görünüyor.Dışarıdan alınan yoğurdu yiyemiyorum.Sağolsun teyzem yapıp getiriyor bizi yoğurtsuz bırakmıyor.Ben de Ankara'da yoğurdumuzu kendim yapıyordum ama şu an nereden süt bulurum bilemiyorum,araştırıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzmir'de Tire organik sütle yapıyor çoğu arkadaş bazı marketlerde satılıyor :)

      Sil
  15. öncelikle merhaba biz keçi yetiştiriciliği yapıyoruz dolayısı ile günlük taze doğal sütümüz oluyor yoğurda gelince çiğ keçi sütünü harlı ateşte kaynamaya başlayana kadar tutuyoruz kaynamaya başlayınca da kısık ateşte 5 dakika kadar daha kaynatıyoruz sütü çok kaynatırsanız eğer içerisindeki mayalanmayı sağlayan bakterileri öldürürsünüz sonrasında süt ortalama 40 derece yani parmağınızı yakmayacak ama hafif ısıracak sıcaklığa düştüğünde her bir kg süt için bir tatlı kaşığı dolusu mayayı koyu ayran kıvamında soğuk su ile çırpıyoruz ( bu kısımda maya olarak kullanılacak yoğurdu süt ile cıvıtarak dökmeyin ) ve mayayı homojen bir şekilde süte karıştırıyoruz bu arada sütünüzü mayalanacak kaba mümkün mertebe yüksekten dökün ki köpük oluşssun bu köpükler yoğurdunuzun kaymak bağlamasında çok faydalı olur sonrasında yağurdumuzun ağzını süzgeç vb kapatıyoruz (amaç hava almasını sağlamak) ve battaniye ile sardıktan sonra 3 saat kadar bekletiyoruz ( burada sütün ağzını hava almayacak şekilde değilde hava alacak şekilde kapatmamızdaki amaç ılık sütün buharlaşmaya devam ederken yükselen buharın kapaktan tekrar yoğurdun içine damlayarak sulanmasını engellemektir )sonrasında ise yine mayalanan yoğurdunuz 3 saatlik bekleme aşamasından sonra ağzını kapatmadan açık bir şekilde buz dolabına koyuyoruz tamamen soğuduktan sonra hava almayacak şekilde kapağını kapatıyoruz 24 saat bekledikten sonra yoğurdumuz hazır :) bu şekilde sert kaymaklı ve tatlı yoğurt yapabiliyoruz nacizane tecrübelerim umarım faydası olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Adınızı ve soyadınızı da yazsaydınız sizi tanımış olsaydık. Doğal süt bulabilen arkadaşlarımız için çok değerli bilgiler vermişsiniz. Bunları bizle paylaştığınız için teşekkür ederiz.Sevgiler.

      Sil

Yorum Gönder

Adsız ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi