Karşıyaka 3. Zeytinyağlı Yemek Yarışması

Karşıyaka Belediyesi, sağlıklı beslenmeyi teşvik etmek, Akdeniz tipi beslenmenin sağlığa katkısını halka anlatmak ve Ege Bölgesi’nin lezzetli yemeklerini öne çıkarmak amacıyla üçüncü kez Zeytinyağlı Yemek Yarışması düzenledi. Büyük ilgi gören yarışmada zeytinyağlı yemeklerde 40 çeşit; zeytinyağlı hamur işlerinde (Börek ve tatlılar) ise 35 çeşit yemek yarıştı. Hünerine, damak zevkine, yaratıcılığına güvenenlerin katıldığı yarışmanın danışmanlığını ise Gazeteci yazar Slow Food İzmir Bardacık Birliği Lideri Nedim Atilla üstlenmiş.
Zeytinyağlı Yemeklerde;  Ümmühan TİBET (UZZK Yönetim Kurulu Üyesi ve Zeytinyağı Uzmanı) Birsen DURAK, Christopher DOLOGH (Kristal Yağları Genel Müdürü, Nilgün GÜRKAYNAK (İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Üyesi, Nevzat PEKER (Şef Duayen) Hamur İşlerinde; (Börekler ve Tatlılar) Mustafa TAN (UZZK Başkanı), Nazan TURHAN (İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Üyesi), Aysel AKSOY  (Karşıyaka Belediyesi Meclis Üyesi), Alexia YENEL (İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Üyesi) ve Nejdet POLAT (İzmir Aşçılar Derneği Başkanı) jüri koltuğunda oturan isimlerdi. Jüri üyeleri; görüntü, lezzet, sunuş biçimi, özgünlük, yaratıcılık, içerik ve kompozisyon gibi değerlendirme kriterleri üzerinden puanlama yaptı. Açılış konuşmasını Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın yaptığı yarışmada birbirinden lezzetli yemeklerin seçiminde jürinin işi hayli zordu. Her yemek için ayrı numara verilmişti ve yemeklerin seçimi numaralar üzerinden oldu.


Her iki kategoride de birincilere; Kütahya Porselen’den 12 kişilik yemek takımı ve Kristal Naturel Sızma Zeytinyağı, ikincilere, Hisar Çatal Kaşık Takımı ve Kristal Naturel Sızma Zeytinyağı, üçüncülere; Kahvaltı takımı ve Kristal Naturel Sızma Zeytinyağı verildi. Jüri özel ödülü ise Neskafe takımı ve özel üretilmiş zeytinyağından oluşuyordu. Ayrıca bütün katılımcılara da zeytin fidanları dağıtıldı.
Bu keyifli yarışmanın dışında ise dün (9 Mayıs 2012)  saat:09.30’da zeytin konseptli standlar kurularak tanıtım ve satış yapıldı.  Gazeteci Ahmet Aydın Akansu’nun saat:11.00’de anıt zeytin ağaçları konulu fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleşti. Sergiyi 11. Mayıs Cuma akşamı saat 19:00’a kadar ziyaret edebilirsiniz. Yarışmanın sponsorlarından Kristal Yağları 2 gün boyunca ziyaretçilere ve katılımcılara Zeytinyağı hakkında bilgi verip tadım yaptırdılar. Bugün 10 Mayıs 2012 şenlik etkinlikleri, yemek yarışması, değerlendirme, sonuçların açıklanması ve ödül töreni düzenlendi. Tüm etkinlikler Bostanlı Park Kafe’de gerçekleşti. Nacizane benim fikrim keşke yemek tariflerinden bir ön eleme yapılsaydı 10 yemek finale kalsaydı jüri onların arasından seçseydi. Zannederim bu kadar ilgi tahmin edilememişti. Her şeye rağmen jüri başarıyla yarışmayı sonuçlandırdı. Birbirinden güzel 75 yemek arasından seçim yapmak çok zor olsa gerek.
Gelelim yarışmayı kazanan yemeklerin isimlerine:
Zeytinyağlı Yemeklerde;
Birinci: Zeytinyağlı enginarlı iç bakla  (Z-39) İkinci: Asma Yapraklı Lezzet İksiri (Z-31) Üçüncü: Çağla Badem Salatası (Z-30)oldu. Jüri özel ödülü ise Girit Kabağına (Z-32) verildi.
Zeytinyağlı Hamur İşlerinde (Börek ve tatlılar);
Birinci: Ispanaklı Gül Böreği (H-25) İkinci: Galeta Unlu Tatlı (H-23) Üçüncü: Ispanaklı Islak Kek (H-9) oldu. Jüri özel ödülü Zeytinyağlı Mercimekli Böreğe (H-15) verildi.
İki gündür ben de oradaydım. İlk gün Ahmet Aydın Akansu’nun fotoğraf sergisini gezdim harika fotoğraflar vardı. Yarın akşam 19:00’a kadar açık kalacak sergiyi ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Ahmet Bey Posta Gazetesi’nin Ege ekinde çevre yazıları yazıyor. Yüzyıllık zeytin ağaçlarını o kadar güzel fotoğraflamış ki hayran kaldım. Yarın sergi ile gözlemlerimi yayınlayacağım.
Ahmet Aydın Akansu  Fotograf Sergisi'nden
Gene ilk gün Saat 14’de Ümmühan TİBET (UZZK Yönetim Kurulu Üyesi ve Zeytinyağı Uzmanı) tarafından Zeytinyağı tadım eğitimi verildi. Kristal Yağları sponsorluğunda düzenlenen eğitime ilgi çok yoğundu.Eğitime ben de katıldım. Zeytinyağı ile ilgili bilgilendirildik arada tadımlarımızı yaptık ve Ümmühan Hanım’a zeytinyağı ve zeytinyağı kullanımı ve zeytinyağı ile ilgili her konuda sorular soruldu ve bütün soruları yanıtladı.
Ümmühan Tibet
Zeytinyağına olan sevgim ve yemeklere olan ilgim nedeniyle iki gün boyunca izlediğim etkinlikte bana zeytinyağı konusunda hiç bilmediğim şeyleri anlatan Kristal Yağları Personeli’ne ve yöneticileri’ne çok teşekkür ederim. Bu arada Kristal Yağlarının sloganıyla yazımı bitirmek istiyorum ”Zeytinyağı sağlık, sağlık mutluluktur”

Karşıyaka Belediyesi Halk Oyunları Ekibi 

Yorumlar

  1. Sofranın güzelliği ve çeşitliliği insanı cezbediyor. Zeytinyağlı yemeklerin yeri ayrı oluyor . Emeği geçen herkesin ellerine sağlık .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biribirinden güzel sunumlar vardı.Hakikaten çok marifetli hanımlar var.

      Sil
  2. ne güzel bir yarışma olmuş tam bizlik :) insanlar daha bilinçli eskisi gibi ağır yemekler daha nadir yapılıyor, bu arada hediyeler de harikaymış :)

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. güzel bir yarışma olmuş ayrıca eğitim verilmesi de ayrıca güzel. hayırlı cumalar canım, iyi yayınlar...

    YanıtlaSil
  4. Zeytin, benim en sevdiğim mitolojik bir bitki- ağaç. Çok istemişim herhalde bahçemizde bir kaç tane var. Çiçeklerinin açışını meyvelerin büyümesi izlemek ve toplanmasını da bizzat yapmak benim en sevdiğim işlerden biridir. Sonunda da kendi el emeğimiz olan sızmalara kavuşmak ise bir başka mutluluk.
    Etkinlik baş döndürücü... Kim bilir ne güzel lezzetler tattınız ve etkinlikler de bulundunuz. İmrendim.
    Paylaşımınız için teşekkürler...
    Anneler gününüz kutlu olsun, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumun için ben çok teşekkür ederim.Sevgiler:)

      Sil
  5. Pembe kekik cok guzelmis. dedigin gibi zeytinyagi sagliktir, mutluluktur bir de bence umuttur. Cunku bir yil var senesidir agaclarin bir yil yok. Ama yok oldugu sene de gelecek senenin umudu tasinir. :)

    YanıtlaSil
  6. zeytinyağından sağlıklısı yok bencede canım.çok güzel resimler paylaşmışsın.teşkkk.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Canım hayırlı cumalar ne güzel bir yarışma olmuş.İzmir'i çok merak ediyorum:)))Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Teşekürler sevda.Sevgiler:)
    Her zaman beklerim Derya'cım:)

    YanıtlaSil
  9. Sibel abla ben zeytinyağına ilaç ve bir nimet olarak bakıyorum...ama doğru yapılırsa maalesef bazıları çok kötü kokuyor 4 ay oldu artık salata değil her yemeği onunla yapıyorum kolay alıştık...yazlıkta bahçede 2 zeytin ağacımız vardı biri kırıldı nekadar üzülmüştüm...bu ülkede olduğumuz için saşlıyız avrupada ne zeytin yeniliyor nede biliniyor arap ülkeleride öyle....favorim yemeklerde enginar zaten birinci olmuşşş..Buarada çilekli jöleli pastanı yaptım herkez bayıldı özellikle çocuklar...2 şer yediler:)))sevgiyle kal...

    YanıtlaSil
  10. Harika bir günmüş
    zeytinyağlılara bayılırım
    hele böylesine güzel etkinliği görmeyi çok isterdim ama maalesef kısmet olmadı ....Gidemesem de sayende görmüş kadar oldum...
    Kazananları tebrik ederim...

    YanıtlaSil
  11. Harika eğitici bir etkinlik olmuş orada bulunman ne güzel .Bende yemeklerde 4-5 yıldır sürekli zeytinyağı nadir olarak ta tereyağı kullanıyorum.Kazananları tebrik ediyorum..Hayırlı cumalar:)

    YanıtlaSil
  12. Bu etkinliğe katılamamıştım, fotoğraf ve yazınız sayesinde fikir edindim. Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  13. Ne kadar güzel,iştah açıcı yemekler vardı kim bilir? 4.Zeytinyağlı yemek yarışmasından haberim olursa mutlaka görmek isterim.Paylaşımın için teşekkürler.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  14. tüm lezzetlerden tatmak isterdim çok şanslısınız sevgiler

    YanıtlaSil
  15. dernekten haber verilmişti ama makale yetiştirmek zorundaydım.Senin aracılığınla göz atmış olduk Pembe, sağol.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adsız ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi