Domates salçası nasıl yapılır ?

Evde domates salçası yapmak için mutlaka etli ve olgun domatesleri tercih ediniz. Kış hazırlıklarının bir parçası olan domates salçasını evde yapmak isteyenler için tarifimize geçelim. 1 kg domatesten 250 gr civarında salça çıkıyor.  Kurutma esnasında günde bir iki defa karıştırınız, karıştırmazsanız salçanın yüzeyi kabuk bağlar ve istenmeyen bir sonuç çıkar.

Malzemeler:
10 kg domates
200 gr tuz (turşu yapımında kullanılan türden)
Zeytinyağı

·         Domatesleri iyice yıkayınız.
·         Saplarını temizledikten sonra plastik bir bidon veya kapaklı bir kova içerisine doğrayıp üzerine tuzun yarısını serpiniz ve açık havaya koyunuz.
·         Gün aşırı kapağını açıp büyük bir servis kaşığıyla domatesleri ezdirip iyice harmanlayınız.
·         Yaklaşık bir hafta kadar sonra püre kıvamına gelen domatesleri süzgeçten geçiriniz ve süzgeçte kalan posayı iyice sıkarak atınız.
·         Süzdüğünüz domatesleri bez torbaya koyunuz ve bir tel veya ahşap ızgaranın üstüne oturtarak bir iki günde süzülmesini sağlayınız (Torbayı asarak süzdürmeyiniz. Çünkü malzemenin ağırlığıyla katı madde de bezden geçebilir)
·         Fazla suyu süzdürdükten sonra bez torbanın içindeki domates püresini kuruması için cam veya emaye tepsiye alınız. Üzerine bir tülbent örterek direkt güneş almayan ama sıcak ve havadar bir yerde kurutmaya alınız. Kurutma esnasında günde bir iki defa karıştırınız, karıştırmazsanız salçanın yüzeyi kabuk bağlar ve istenmeyen bir sonuç çıkar.
·         Salçanız kıvama geldiğinde tepsideyken tuzun diğer yarısını ve bir çay bardağı zeytinyağı koyup karıştırınız.
·         Bir gece bekletip ertesi gün kavanozlara yerleştiriniz ve üzerini havayla temasını kesmek için ince bir tabaka zeytinyağı ile kaplayınız.
·         Kavanozların kapağını kapatınız.
·         Afiyet Olsun.

Yorumlar

  1. Biz de böyle yaparız salçayı afiyet olsun size....

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık..rahmetli babannemde köyde yapardı bize verirdi..yapılışını çok hatırlayamasamda kokusu burnuma geldi sanki..

    YanıtlaSil
  3. İLK KEZ YAPACAKLARA KLAVUZ OLACAK BİR YAZI OLMUŞ CANIM,ELİNE SAĞLIK.BAKALIM BEN BU SENE YAPABİLECEK MİYİM:)?

    YanıtlaSil
  4. EVDE YAPILAN ŞEYLER ZAHMETLİ OLUYOR AMA, DAİMA TERCİH EDERİM ELİNLE MİSLER GİBİ AFİYETLE TÜKETİN..

    YanıtlaSil
  5. Güle güle, sağlıkla, mutlulukla yemek nasip olsun canım. Kış gelmesin ama :)) Kış hazırlıklarını görünce yaz bitecek diye üzülüyorum :))

    YanıtlaSil
  6. Pembe kekikçim ,ev salçası tuzlu oluyor diye hiç yapmadım, acaba tuzunu azaltsak bozulur mu? ne dersin. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ihlamurcum'cum, öyle sanıyorum ki tuz salçayı pişiriyor. kayın validem de yapar bu salçayı hiç bozulmuyor ama önden biraz pişiriyor ondan sonra kurutuyor yine de bu biraz değişikmiş..
      Ellerin dert görmesin pembişim kekiim, görüntü her zamanki gibi iştah açıcı.. CiCi KalıN.. (^_^)

      Sil
  7. ellerine sağlık:) Biz genç nesil evde tarhana yapmayı, salça yapmayı, kışlık domates kaynatmayı bilmemiz ve öğrenmemiz gerekiyor. Yoksa herşeyin hazırını yemeğe mahkum kalacağız...

    YanıtlaSil
  8. Oooooo kış hazırlıklarına erkenden başlamışsın. Senin salça yapımın bana farklı geldi. Bu yıl tarif ettiğin gibi yapmaya çalışayım. Ellerine ve emeklerine sağlık..

    YanıtlaSil
  9. bizim köyde de annemler domates salçasını kendileri yaparlar. ama biz bu şekilde yapmayız. kasalar dolusu domatesleri yıkayıp doğrarız. kocaman bir tavaya altını odun ateşiyle yakıp şöyle bir rengi gelen kadar kaynatırız. sonra bunu alır süzgeçten geçiririz. (şimdi salça makinası kullanılıyor) tekrar ocağa aldıktan sonra tuzu ve yağını katıp kıvam gelene suyunu çekene kadar kaynatırız. bu şekilde ilk kez duydum. eline sağlık. afiyet şeker olsun sizlere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz domates salçasını pişirmeden yaparız ama dediğin gibi yapanlarda var. Ben de biberi haşlayarak yaparım onu da haşlamadan yapanlar çok. Yörelere göre de değişiyor tarifler. Odun ateşinde ne güzel oluyordur. Ellerinize sağlık.Sevgiler.

      Sil
  10. Pembecim, domatesin tadı şu sıralar muhteşem. Ne güzel bir gün salçası olmuş.
    Afiyet olsun, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adsız ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi