Çavdar ekmeği

Çavdar ekmeği tarifi:
Evde ekmek yapmayı çok seviyoruz. Ekmeğin pişerken çıkardığı mis gibi kokuda bir başka sıcaklık veriyor. Siz de benim gibi ekmek yapmayı seviyorsanız, ekmek yapmaya devam diyorum. Çavdar ekmeğini tercih etmemin nedeni kan şekerini dengelemesi özelliğinden kaynaklanıyor. Çavdar ekmeğinin diğer faydalarına gelince B ve C vitaminleri içeriyor ve ayrıca demir, kalsiyum bulunuyor. Lif içeriği yüksek olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor. Bundan sonra evde daha sık ekmek yapmayı ve tarifleri paylaşmayı düşünüyorum. İtiraf etmek gerekirse yaz aylarında fırın yemekleri yapmaktan hep kaçınırım, kış gelince de fırını sık sık kullanıyorum. Kek, kurabiye, ekmek her fırsatta yapıyorum. Ekmek yapımına biraz ara vereceğim galiba bu ekmek bir hafta yetecek gibi görünüyor.

Çavdar ekmeği için malzemeler:
500 gr çavdar unu karışımı (Söke un)
300 gr  buğday unu (Söke un)
500 ml su
2 paket maya (6 gr.lık)


Çavdar ekmeği yapılışı:
Un, 2 paket maya ve 500 ml (2 su bardağı) bardağı ılık suyu birlikte yoğurun. Hamurun üzerini kapatarak 30 dakika bekletin. Bu arada fırını 200 derecede ısıtın. Yağlanmış ekmek kalıbının içerisine hamuru yayıp 20 -30 dakika kadar daha bekletin. Hamur tam olarak iki katına ulaşıyor. Hamurun üzerini fırçayla ıslatın. 200 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirdikten sonra ısıyı 190 dereceye düşürün. Ekmeğim tam kırk beş dakika da pişti. Afiyet Olsun. 


Yorumlar

  1. EVDE YAYILAN EKMEK KOKUSU GERÇEKTEN AYRI BİR SICAKLIK VERİR,ÇOK SEVERİM EVDE YAPILAN EKMEĞİ..MAŞALLLAH ÇOK BEREKETLİ BİR EKMEK OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK,TARİFLERİNİ MUTLAKA DENEYECEĞİM.SELAM VE SEVGİLER:)

    YanıtlaSil
  2. Günaydın..Dün face de hamur fotoğrafını görmüştüm nefissssss görünüyor ellerine kollarına sağlık..Hem de çok sağlıklı.Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel yorumun için. Sevgiler.

      Sil
  3. Bu hazır karışımlar çıkalı, çavdar ekmeğini böyle kabarık görür olduk:) Tam çavdar unuyla denedin mi hiç bilmiyorum ama kabartmak acayip zor oluyor. Hamuru cıvık tutmak gerekiyor mecburen. Bu haliyle rekor şekilde kabarmış:) Ellerine sağlık Sibelcim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serap'cım Ben bu una tarifimde yazdığı gibi yarısından fazla da normal un ilave ettim. O da kabarmasına etken oldu sanırım. Ama çok lezzetli oldu. Çok teşekkür ederim. Sevgiler.

      Sil
  4. Ekmek ne kadar da muhteşem kabarmış, yapmak isterim ben de, harika görünüyor. Sıcacık yuvanızda, mis gibi kokularınız hiç eksik olmasın, mutlu yıllar dileklerimle...

    YanıtlaSil
  5. sıcak sıcak çaylada ne güzel olur canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık canım...
    çok sağlıklı mis gibi ekmek yapmışsın...

    senin ekmeği görünce benim ekmek yapma makinem olduğu aklım ageldi :))
    daha hiç kullanmadım :((
    evde iki kişiyiz ya üşeniyorum :((
    fazla ekmekde tüketmiyoruz :((

    YanıtlaSil
  7. Ablacım yazmışsın ya misafir bulduğunu yer diye, sen ekmeğini bile kendin yapıyorsun daha ne isterim, en çok sevdiğim şey bu ekmekte yeter bana, ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık Kekik . Çok güzel olmuş. Pişmeden dahi ne güzel maşallah.

    YanıtlaSil
  9. Ablacım nasıl da kabarmış öyle pofuduk pofuduk:))) Ellerine sağlık. Benimde ekmek makinem vardı bir zamanlar fakat çok kullanmaktan mıdır nedir çabuk bozuldu :)))) Şimdilerde fırından tam buğday ekmeği alır olduk. Nasıl güzel görünüyor, canım çekti vallahi. Alıyorum bir lokmacık. Göz hakkı :))))Öpüyorum çok:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Ablacım nasılda kabarmış öyle pofuduk pofuduk. Ellerine sağlık vallahi canım çekti :)) Benimde bir zamanlar ekmek makinem vardı çok kullanmaktan mıdır nedir çabuk bozuldu. Şimdilerde fırından tam buğday ekmeği alır olduk. Alıyorum şahane ekmeğinden bir lokmacık. Göz hakkı :)))) Öpüyorum çok...
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  11. Pembecim, evde ekmek kokusununa bayılıyorum.
    Çavdarlı ekmekğin lezzeti de bir başka oluyor. Müthiş görünüyor, ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adsız ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi