zeytin nasıl yapılır

Zeytin nasıl yapılır?
Her yıl zeytinlerimizi kendimiz yaparız. Bu yıl da yeşil kırma zeytinlerimizi ve yeşil çizme zeytinlerimizi yaptık. Hatta kırma zeytinlerimizi yemeğe başladık bile. Siyah zeytin henüz yapmadık ama bugünlerde onu da yapmayı planlıyoruz. Bugün kırma ve çizme yeşil zeytin tarifimizi paylaşayım siyah zeytini de yaparken fotoğrafları ile birlikte paylaşmayı düşünüyorum. Çizme zeytin yaparken zeytinleri keskin bir bıçakla bir kaç yerinden çizmeniz gerekir. Kırma zeytin yapacaksanız çekiç ya da taş yardımıyla zeytinleri kırınız. Çizme zeytin için biraz daha olgun olan hafifçe pembeleşen zeytinleri seçmenizi öneririz.

Zeytin yapımı için malzemeler:
Yeşil zeytin
Kaya tuzu
Limon tuzu
Su (damacana suyu)
  • Zeytinleri iyice yıkayınız.
  • Süzüldükten sonra çizme zeytin yapacaksanız keskin bir bıçak yardımı ile birkaç yerinden çiziniz, kırma zeytin yapacaksanız taş veya çekiç yardımı ile kırınız.
  • Kararmamaları için zeytinleri kırar kırmaz suya atınız.
  • Acısını bırakıp tatlanmaları için kapaklı bir kavanoz veya bidon içinde suda bekletiniz.
  • Zeytinlerin kısa sürede tatlanıp olmalarını istiyorsanız beklettiğiniz suyu her gün değiştiriniz.
  • Zeytinlerin daha geç tatlanıp olmalarını istiyorsanız, suyunu 3 günde bir, süreyi biraz daha uzatmak istiyorsanız haftada bir değiştirebilirsiniz.
  • Suyunu her gün değiştirdiğiniz zaman zeytinler yaklaşık bir haftada tatlanacaktır. Suyunu ne kadar seyrek değiştirirseniz tatlanma süresi o oranda uzayacaktır.
  • Zeytinler arzu ettiğiniz tatlanmaya ulaştığında zeytinleri salamura yapmanız gerekir.
  • Bir litre suya 25 gr kaya tuzu ve 15 gr limon tuzu hesabıyla salamura suyu hazırlayınız. (Örneğin 5 litre su kullanacaksanız 125 gr. kaya tuzu ve 75 gr limon tuzu kullanmanız gerekir)
  • Zeytinleri bidona koyup üzerine hazırladığınız salamura suyunu dökünüz.
  • Zeytinlerin yiyeceğiniz kadarını kavanoza çıkarıp yağlayınız.
  • Afiyet Olsun.



Yorumlar

  1. ellerine sağlık ablacım. Ben de en çok yeşil kırma zeytini seviyorum. Üzerine zeytinyağı biraz kekik ve limonla müthiş oluyor. Geçen sene yapmıştım bol bol yemiştik, nasip olursa bu sene de yapmak istiyorum.
    Afiyetle tüketin inşallah :)))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. ablacım emeklerine sağlık annemle bir kez denemiştik zeytin yapmayı çok da güzel olmuştu:)

    YanıtlaSil
  3. Afiyet bal şeker olsun, keşke Ankara'da da olsa alsam yapsam.

    YanıtlaSil
  4. Allah sağlıkla yedirmek nasip etsin canım!Kısmetse pazardan bende alıp yapacağım, senden görünce canım çekti özendim vallahi:))Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Kırma zeytine bayılıyorum. Her sene ısrarla yaparım ama buranın zeytinleri kısa sürede yumusuyor yani eriyor. Annem sizin bölge çok yağışlı olduğu için zeytinleriniz yumuşak diyor ama yapanlar nasıl yapıyor bilmiyorum. Bı rlere acı suyunu hiç değiştirmedim ve küçük kavanozlara salamura yaptım şirf ac kapa yaparken zeytinler erimesin diye. Ama birşey değişmedi. Şimdi zamanı geldi. Yine yapsam diye icim gidiyor ama eriyince pazardan tasidigimami,masrafami,emegime mı üzüleyim bilmiyorum. Yapmamaya karar vermistim ama senin kini görünce yine icim gitti. Bir de senin tarifine mı denesem acaba? Bu son ama.

    YanıtlaSil
  6. Bu sene bende ilk defa yaptım,hatta 15 gün oldu.Bakalım tadını heyecanla bekliyorum,eline sağlık Kekikçim.

    YanıtlaSil
  7. Hiç yapmadım ama bende yapmak istiyorum kırma zeytinin tadına bayılıyorum ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Mevsimin telaşları her evde canım çokda güzel, insanın kendi yaptığını yemesi ayrı bir güzellik. Bende dün siyah zeytinleri yaptım. Sağlıkla yersiniz inşallah canım..

    YanıtlaSil
  9. Bu sene yapmam diyordum sizin paylaşımı görünce imrendim. Yarın pazarda bulursam alıp yapacağım. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık, canım. Afiyet olsun. Zeytinin tatlandıktan sonra kalan az acımsı halini çok severim. Ben de kırmasını yaptım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. çok güzel görünüyorlar afiyet olsun. bende çok severim zeytini

    YanıtlaSil
  12. canım bende ılk kez bu sene deneyecegım. babam cıftlıkten yapıp getrıdı arada kapagını acıyorum.evırıp cevırıyorum.baska puf noktası varmı????????

    YanıtlaSil
  13. Ben de her yıl zeytinlerimi bahçemizden yaparım. Aynı şekilde yapıyoruz. Sağlıkla tüketmeniz dileği ile..

    YanıtlaSil
  14. afiyetle tüket inşallah canım sevgilerimle..:))

    YanıtlaSil
  15. Ne harika! Demek bahçeniz var, zeytin ağaçlarınız var çok talihlisin pembe kekikcim, taze taze, kendi elinin emeği, ve tertemiz olduğundan emin olarak zeytin yiyorsun, eline sağlık, kolay gelsin...

    YanıtlaSil
  16. BANA SAĞOLSUN HEDİYE ETTİLER AMA ÇOK LEZZETİ ...FAKAT SUYU TUZLU LİMONU YOK..BEN KENDİ SUYUNA MI LİMON TUZU ATAYIM YOKSA DEĞİŞTİREYİM Mİ? ZEYTİNLER TUZLU YAVAŞ YAVAŞ SANKİ SUYUNUN İÇİND ERİYOR NE YAPSAM?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suyunu değiştirirseniz daha çabuk erir. Kendi suyuna bir litreye bir tatlı kaşığı hesabı limon tuzu atın ama gene de erime başlamışsa durduramazsınız.

      Sil
  17. Sibelciğim ben çizilerek yapılandan denedim hergün değiştiriyorum bir hafta olmak üzere ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Eline emeğine sağlık Sibel'cim :)) Biz şimdilik teyzemden geçiniyoruz :p

    YanıtlaSil
  19. Doğru düzgün bir ölçü bulamıyordum, hep göz kararı hep göz kararı.. İyi oldu senin tarifin Sibelcim, başvuracağım yaparken.. Eline sağlık, bereketli ve afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  20. bu sene ben de yapmaya niyetlendim,zeytinliğimiz oldu,sağı olsunlar birileri bizim için toplamışlar,kalanlar ise yağılık olacakmışlar,eski sahibi bizim için toplayıp yağı çıkartacak,yarısı ona vereceğiz,yani zeytinlik var ,ama yardımcılar sağı olsun diyorum yine de ,yarın pazardan yeşil ve siyahlardan alırım ,ilk defa yapacağım,alışmam lazım ,umarım siyah zeytin için yapmayı 1-2 gün içinde yayınlarsın .Ellerine sağılık canım .

    YanıtlaSil
  21. Ben siyah zeytin tarifini bekliyorum.
    Bize her sene siyah zeytin gelir. Ben de evde yapıyorum ama çok bildiğimden değil. Okudum bir yerlerde, yapıyorum fena olmuyor.
    Sizinkini merak ettim. Doğru yapıp yapmadığımı daha iyi anlarım:)

    YanıtlaSil
  22. Bir defa denemiştik biz de zeyitinimizi yapmayı ama suyunu düzgün değiştirmediğimizden sanırım acı olmuştu. O gün bugündür ablama yaptırırız arada bir iki kavanoz. Ellerinize sağlık, sizin kırmalar da pek güzel görünüyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adsız ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi