Bulgurlu pazı sarması

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi

Etli Bulgurlu Pazı Sarması
Pazı Sarması Tarifi
Pazı sarmasını bu kez bulgurlu yaptım çok da güzel oldu. Etli dolma veya sarma içi hazırlarken mutlaka sumak ekşisi koyuyorum. Bizim evde öyle seviliyor. Eğer sumak ekşisi yoksa yarım kase ılık su içerisine bir tatlı kaşığı sumak koyup bekletiyorum. Sonra suyuyla beraber dolmanın içine ilave ediyorum. Sumak ekşisi yapımının en pratik yolu. Daha önce de bahsetmiştim sarmaları uzun süredir buhar sepetinin üzerinde yapıyorum. Tencereye yapışma derdi yok ve buharda da çok sağlıklı ve lezzetli oluyor. Pazı yapraklarını bu kez uzunlamasına sardım. Çok pratik oluyor. Bir süre önce blogger arkadaşım Tuz Ekmek blog yazarı Sare’nin Güneşin ve Ateşin tadı adlı kitaptan uyguladığı tarifte görmüştüm. O zamandan beri de pazı sarması yaptığım an pazı yapraklarını Gaziantep usulü saracağım demiştim. Ama tarifim Gaziantep usulu değil. Pembe Kekik usulu oldu.

Pazı Sarması
Pazı Sarması
Aslında pazı sarmasını yapalı uzun bir süre oldu. Fotoğraf arşivde uzun süredir bekliyor. Tam kış bitti bahar geldi derken grip oldum. Kolay geçmeyince de zorunlu olarak  blogumdan ayrı kaldım. İlaçlar sayesinde ateşim üç gün içinde düştü ama öksürüğüm maalesef bitmiyor. Özellikle de geceleri öksürmekten uykusuz kalınca sabaha enerjim düşük oluyor. Neyse bu tatsız konuyu bir tarafa bırakalım. Sağlıklı günler beni bekliyor. Pozitif düşünmek lazım.  Pozitif deyince aklıma gelen ilk isim çok sevdiğim blogger arkadaşım Ihlamurcum. Fotoğraftaki örtünün kumaşını da Ihlamurcum ile birlikte almıştık. Rengini beğenip dokumasına dikkat etmeden alelacele aldık. Kumaş o kadar esnekmiş ki aslında pek de kanaviçe işlemeye elverişli değildi. İşleyince de hoşuma gitti. Fotoğrafta fon olarak kullandım hatıra olsun diye. Bugün gevezeliğim üzerimde. Hemen tarife geçiyorum…

Bulgurlu pazı sarması için malzemeler
2 demet pazı
250 gr kıyma (orta yağlı)
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet büyük boy soğan (ince doğranmış veya rendelenmiş)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
½ demet maydanoz (ince kıyılmış)
Tuz
Taze çekilmiş karabiber
Pul biber
1 tatlı kaşığı sumak


Pazı Sarması
Etli Bulgurlu Pazı Sarması

Bulgurlu pazı sarması nasıl yapılır


Pazı yapraklarını yıkayıp saplarını keselim. Saplarını atmayalım. Pazı sapı kavurması yemeği de çok güzel oluyor.
Bir tencereye su ve tuz koyup kaynatalım. Pazıları kaynayan suya atalım ve birkaç dakika sonra soğuk suyun içine alalım. Pazı yaprağı çok çabuk haşlanıyor buna dikkat edelim.
Yaprakları süzelim. Pazı yapraklarının sert damarlarını çıkarıp uzunlamasına ikiye keselim. Yaprakların ve yaprak damarlarının sertliğine göre sarma şekli değişiyor. Yapraklar daha küçükse ve damarı inceyse damarları bıçakla ezdim. Kesmeden gene uzunlamasına sardım. Dolmanın içini hazırlamak için tüm malzemeyi karıştıralım. Siz de benim gibi sumak koyacaksanız sumağı ıslattığım suyu koyuyorum dolmanın içine. Eğer sumak kullanmayacaksanız yarım su bardağı su ilave edip dolma içini iyice karıştıralım. Pazı yapraklarının içine hazırladığımız içten uygun miktarda koyalım. Tencereye buhar sepetini yerleştirip sarmaları sepete dizelim. Bir su bardağı sıcak suyu üzerinden gezdirip porselen tabak veya dolma taşı kapatalım. Tencerenin kapağını da kapattıktan sonra kısık ateşte pişirelim. Afiyet Olsun.

Yorumlar

  1. Ellerine sağlık Pembe Kekiğim. Sarmalar çok lezzetli görünüyor...:)) Sevgilerimi bıraktımmmm...:)))

    YanıtlaSil
  2. Ablacım bulgur benim yıllardır özellikle dolma - sarma hususunda vazgeçilmezim oldu. Pirinçte koyuyorum ama bulgurun lezzetini vermiyor bana göre. Hele ki pazı sarmasında. Bayıldım, canım istedi. Ellerinize sağlık. =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Yağmur'cum özellikle pazı sarmasında çok güzel oluyor. Sevgiler.

      Sil
  3. Pembecim, çok geçmiş olsun.
    Bir sıkıntımı yoksa tatlı uğraşlar yüzünden mi diye soracaktım, gelmiş geçmiş olsun. Öksürük için nöbet şekerini rondodan geçirip balla karıştırıp sabahları açken bir çay kaşığı alıp deneyebilirsiniz bana çok iyi gelmişti.
    Pazı dolması Pembe usulü daha güzel olmuştur, ellerinize sağlık.
    Sağlıklı günler diliyorum.
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarecim pazıları bu şekilde sarmayı sizin paylaşımınız da görmüştüm. Evde kemik yoktu onun için Gaziantep usulu yapamadım. Böylesi de çok güzel oldu. Bence pazı yaprağını sarma şekli çok güzel. Paylaşım için tekrar teşekkür ederim. Ayrıca öksürüğü kesmek için verdiğiniz tarif içinde teşekkürler yarın hemen aktardan nöbet şekeri alacağım.

      Sil
  4. Ah benim arkadasim kendine gelmis tarif de paylasmis. Ellerine saglik sararken pazi yapragini onerdigin gibi saracagim emeklerine saglik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım arkadaşım. Her işin başı sağlık bir kez daha anladım...

      Sil
  5. Geçmiş olsun.Bu yıl grip çok ağır geçiriliyor.Geçmiş gitmiş olsun inşallah.
    Sarmalar bir harika gözüküyor, eminim lezzetide öyledir.Üstelik bulgurlu ve taze çekilmiş karabiberli...e daha ne olsun.Ellerinize sağlık olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Kovsak da gitmiyor bu grip :)

      Sil
  6. Gecmis olsun diyorum..Pazi sarmasi hic denemedim ustelik bulgurlu kesinlikle yapacagim..burada pazi varmis onuda gecen sene kesfetmistim:)) ellerine saglik, afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  7. Pazı sarması nefis olmuş ve sumak lezzetini kat ve kat arttırmıştır…
    Ellerine sağlık canım görüntü beni acilen yapıp yemelisin diyor…
    Keşke mümkün olsada elimizi uzatıp alıversek ama malesef…
    Afiyetler olsun sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Yaprak sarmasını mayhoş tadından dolayı sevdiğim için pazı sarması beni pek sarmaz :)) Ama sumak ekşisi bunu telafi edebilir. İyi düşünmüşsünüz. Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adsız ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi