Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Yerel Lezzetleri Tadım Etkinliği

Slow Food Foça Zeytindalı Birliği Toprak Ana Günü Etkinliği
Slow Food nedir ?
Toprak Ana Günü-Terra Madre Day

13 Aralık Cumartesi günü, Foça Slow Food Zeytindalı Birliği Lideri Gül Girişmen ’in davetlisi olarak -İzmir yemek bloggeri- arkadaşlar hep birlikte Foça’ya gittik.  Slow Food Birlikleri, her yıl Aralık Ayının 10. Günü, Toprak Ana’ya bizlere sunduğu nimetlere teşekkür etmek ve kutlamak amacı ile dünyanın farklı yerlerinde bir araya gelerek etkinlikler düzenliyor. Bu yıl Slow Food Foça Zeytindalı Birliğinin düzenlediği etkinliğin teması “Nuh’un ambarı (Art of Taste)” listesine aday olarak eklenen “Unutulmaya Yüz Tutmuş Yerel Lezzetler”di.



Slow Food nedir ?
“Slow Food” akımı; tarım, gıda üretimi ve gastronomiye yaklaşımı üç iç içe geçmiş prensiple (iyi, temiz, adil ) tarif edilen bir gıda kalite anlayışı üzerinden temellenir.
İYİ - duyuları tatmin eden ve yerel kültürümüzün parçası taze ve lezzet dolu mevsimsel bir gıda rejimi,
TEMİZ- çevreye, hayvan refahına ya da sağlığımıza zarar vermeyen bir gıda üretimi ve tüketimi,
ADİL- tüketiciler için ulaşılabilir fiyatlar ve küçük boyutlu üreticiler için de adil koşullar ve ödeme.

“Nuh’un ambarı (Art of taste)” projesi ise;  slow food tarafından, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan ürünlerin, lezzetlerin ve yemeklerin kayıt altına alınmasıdır.


Konu yerel tatların, unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerin tadımı olunca; davet Gül Girişmen’den gelince, Nedim Atilla da slow food’u anlatacak olunca, Foça’ya gitmek kaçınılmaz oldu.
Foça’ya giderken sabah kahvemizi içmek üzere Kozbeyli köyüne uğradık. Köyde kahvaltımızı yaptık. Dibek kahvelerimizi içtik. Kozbeyli köyünü hepimiz çok beğendik.

Kozbeyli Köyü Foça
Etkinlik Slow Food Foça Zeytindalı Lideri Gül Girişmen’in konuşması ile başladı. Gül hanım bizlere önce Toprak Ana gününü anlattı. 
Slow Food Foça Zeytindalı Birliği, unutulmaya yüz tutmuş tatları, yeniden gün yüzüne çıkarmak için çalışmalar gerçekleştiriyor.
Etkinlikte hazırlanan yemeklerin hepsi, yeniden gün yüzüne çıkan yemeklerdir.
Anı yaşamak çok önemlidir. Anı yaşarken yemek de yiyoruz. O anda, insanın doğal hakkı olan iyi yemeği yemesi için, iyi bir ürün gerekli. O ürünü de sevgiyle üretmek gerekiyor. O ürüne değer vermek, iyi pişirmek gerek. Ancak bu şekilde yemeğimiz değerleniyor.

Gül Girişmen
Foça Zeytindalı Birliği tarafından oluşturulan “Foça Yeryüzü Pazarı” Uluslararası Slow Food Örgütünce  “Dünyanın En İyi yeryüzü Pazarı” seçilerek çalışmalarını tüm dünyaya duyurdu.  Slow Food Foça Zeytindalı Birliği tarafından oluşturulan Foça Yeryüzü Pazarı’nın seçilme nedeni, pazarın öncelikle kadın üreticilerin yoğun olduğu bir pazar olması, küçük ölçekli bir uygulama olması, kolay uygulanabilir bir model oluşturması ve doğal tarımın ve geleneksel tohumların öne çıkarılması olarak açıklanmıştı.


Nedim Atilla
Slow Food İzmir Bardacık Grubu Lideri Gurme-Yazar Nedim Atilla’ya göre; Slow Food bir dernek değil bir harekettir, bir düşünce tarzı ve dünyaya bir bakış şeklidir. “Slow Food, dünyaya; iyi, temiz ve adil bakmanın hareketidir.  Ne kadar mutluyuz ki, bugün Toprak Ana Günü kutlamasında, Slow Food tarafından, tüketici tanımlaması yerine “t-üretici” olarak bir model geliştirildi. Yani üreticinin yardımcısı olan tüketiciler.
Böyle bir küresel projenin içinde kendi ulusal değerlerimizi, milli yiyeceklerimizi yaşatıyoruz. Yöresinde tanıtılan, ekilen, üretilen ürün, o bölgenin ekonomisini de çok olumlu yönde etkiliyor ve etkilemeye devam edecek.  Geleneksel bilgiyi, birbirinin kulağına fısıldayan insanlar haline dönüşeceğiz. Slow Food’un hedefleri bunlar. Toprak Ana Günü’nün bu yılki teması, kaybolma riski ile karşı karşıya olan yerel gıdalar. Foça Zeytindalı Konviviyumuz, benzersiz lezzetleri bir araya toplamış. Tüm dünyada geleneksel gıda ürünleri hızlı bir şekilde kaybolurken Nuh’un Ambarı projesi bunu önlemeye çalışan bir proje. “Foça Karası” üzümü artık o ambarın içinde. Çekme makarna, erişte, o geminin içine bindi. Bunlar, çok sevindirici gelişmeler. Ama bütün dünyanın bu projeyi tanımasıyla beraber, bu bir kalkınma modeline dönüşecek. İşte Terra Madre-Toprak Ana günü, bu anlamda çok önemli.

Foça Kaymakamı ve Foça Belediye Başkanı’nın konuşmaları ardından tadıma geçildi.

ETKİNLİK MENÜSÜ


  • FOÇA TARHANASI
  • ÇEKME MAKARNA
  • PEYNİRLİ ERİŞTE
  • SİNKONTA
  • ÇİTLEMBİK TURŞUSU
  • TARATORLU AKKIZ
  • BADEMLİ SÜBYE
  • TARHANALI ÇITIR SARDALYA
  • AFGUS FAVA
  • MENENGİÇ ‘Lİ BALIK
  • SİNKONTO
  • PEYNİR VE MERCAN KÖŞKLÜ ERİŞTE
  • OTLU BÖREK
  • FOÇA TATLISI (MENENGİÇ VE KURU ÜZÜM)
  • KARABAŞOTU ŞERBETİ
  • BALLI PÜREN ÇAYI



Nedim Atilla ve Gül Girişmen ile birlikte
Etkinliğe katılan bloggerler
sendepisir
dilodantarifler
www.pembekekik
gozdetarifler
fatoscatadlar.blogspot
gokceertin.blogspot
cevver.blogspot
ruyagibimutfak.blogspot
izmirdenlezzetler
lokumpilavi.blogspot
miskokululezzetler
hepleziz
nergismevsimi
sofrakeyfim

Fotoğraflar için Gökçe'ye ve Oya'ya çok teşekkürler...




Yorumlar

  1. Çok keyifli bir gündü Pembe Kekiğim.... Bilmediğim ve tatmadağım lezzetlerle tanıştım. Bu güzel etkinliğe davet ettiğin için çok teşekkür ederim.. Sevgiler..:))

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir etkinlik olmuş belli ki siz de çok güzel anlatmışsınız. Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adsız ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi