ada böreği

Ada böreği-biralı börek tarifi;  

Bugün çok lezzetli bir börek tarifim var. Patates ve peynir karışımlı, yufkası çıtır, içi yumuşak olan bu böreğe bayılacaksınız. Tarifimi adlandırırken biralı börek mi desem, buzdolabı böreği mi desem, sodalı börek mi desem, rulo börek mi desem bir türlü karar veremedim. Aslı bira ile yapılan bu böreği bira ile arası olmayanlar bira yerine maden suyu kullansınlar. Biranın maya etkisi börek içinin kabarıp tıpkı su böreği gibi şişmesini ve yumuşacık olmasını sağlıyor. Karar sizin. Patates ve peynir karışımlı, yufkası çıtır, içi yumuşacık bu böreğe bayılacaksınız. Hani bazen misafir geleceği zaman bir gün önceden hazırlanan bazı tarifleri menüye eklemek istersiniz ya işte bu tarif tam da öyle. 

biralı börek

Ada böreği

Böreği bir gün önceden hazırlayıp ertesi gün fırına sürmeniz yeterli. Tazeliği bozulmadan sıcak sıcak ikram edebilirsiniz. Benim gibi günün yemeklerini de sabahtan hazırlamayı seviyorsanız da böreği pişirmeden kırk beş dakika kadar buzlukta tutun sonra buzdolabına alıp pişirene kadar bekletin. Bekletme süresini de en az iki saat olarak ayarlayın. Ben böreğin içini hazırlarken beyaz peynir kullandım. Önceden haşladığım patatesleri ezmeyip tavla zarı gibi küçük küçük doğradım minik patateslerin hafifçe dişe dokunur olması çok güzel oldu. Peynir çok tuzlu ise peynirin miktarını biraz azaltıp patatesin miktarını çoğaltabilirsiniz. Böreğin sosuna soda yerine biranın mayalı olmasından esinlenerek bira kullandım. Bira kullanmak istemezseniz soda da kullanabilirsiniz. Ben bu böreği fırında tavuk yanına eşlikçi olarak yaptım yanına bir de bol köpüklü bir ayran ekledim. Çok severek yedik. O kadar beğendik ki böreği şimdiden bir akşam üstü beş çayına yapmayı planladım. O zaman eşlikçisi kısır olacak.

Ada böreği için;

Malzemeler
3 adet yufka (4 de olabilir)
İçi için
1 adet patates (iri boy)
400 gr peynir
Karabiber
½ demet maydanoz (kıyılmış)

Ada böreği sosu için
2 yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı maden suyu ya da bira (biz bira ile yaptık)

Üzeri için
Kalan sosa boza kıvamı elde edecek kadar yemek un eklenecek

Ada böreği yapılışı

Börek içini hazırlamak için patatesi kaynatın, kabuğunu soyup küçük doğrayın.
Peyniri ufalayın.
Patates, peynir, maydanoz ve karabiberi birlikte karıştırın.
Sos için malzemeleri karıştırın.
Yufkanın birini tezgâha açın, hazırladığınız sostan yufkanın üzerine bolca sürün ve hazırladığınız börek içinin üçte birini yufkanın üzerine serpiştirin.
İkinci ve üçüncü yufkada da aynı işlemi yapın.
Yufkaların üç katını birden çok sıkmadan yırtılmalarına izin vermeden rulo şeklinde sarın.
Ruloyu kırk beş dakika kadar buzlukta ve sonrasında en az iki saat kadar buzdolabında bekletin (rulo tüm olarak buzluğa sığmayabilir ortadan ikiye bölerek koyabilirsiniz). Ertesi gün pişirmek isterseniz buzluğa hiç koymadan direk buzdolabında bekletin.
Pişirmeye geçeceğiniz zaman fırını 180 derecede ısıtın.

Börekleri iki parmak kalınlığında dilimleyin ve kesik yüzeyler üste gelecek şekilde fırın tepsisine sıralayın. (birbirine değmeyecek şekilde sıralarsanız dışları daha çıtır olur)
Artan sosa boza kıvamına gelecek kadar un ekleyin ve tekrar karıştırın.
Dilimlenmiş böreklerin üzerine hamur fırçası yardımı ile sürün.
Yarım saat kadar kontrollü olarak pişirin.




Ada böreği

Ada böreği-biralı börek


Afiyet olsun.

Yorumlar

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi