günde bir tas su ile baharatlar elinizin altında

Yemeklerinize kullanacağınız baharatları balkonlarınızda saksılarda kolayca  yetiştirebilirsiniz. Günde bir tas su vermeniz yeterli. Biz balkonumuzda   mercanköşk, kekik, adaçayı, fesleğen, biberiye, nane ve maydanoz yetiştiriyoruz. Bu yıl İzmir Bostanlı semt pazarında düzenlenen çiçek festivaline gittik. Oradan Seferihisar'dan festivale katılan bir firmadan limon kekiği aldık. Limon kekiği saksısını da balkonda ki saksılarımıza ekledik.

mercanköşk

Mercanköşkü yaprakları için yetiştiriyoruz. Taze olarak kullandığımız gibi yapraklarının bir kısmını da kurutuyoruz. Yaprakları kuruduğu zaman daha keskin bir tadı oluyor. Mide rahatsızlıklarında, hazımsızlıkta nane limon gibi çayı yapılıyor. Çok yıllık bir bitki olan mercanköşk balkonumuzda yıl boyunca yaşıyor. Biz dalından saksıya ektik ama tohumdan da yetişen bir bitki. Çorbalarda, makarnalarda, balıklarda, kırmızı etlerde, pilavlarda kullanıyoruz. Dayanıklı ve kolay yetişen bir bitki.

nane

Nane, maydanoz ve dereotu da tohumdan yetişen bitkiler.Naneyi biz çelikten yetiştirdik.Bu bitkilerin hem faydalarını saymakla bitmez hem de bütün yemeklerde kullanılıyor. Özellikle nanelerin çabuk bozulmasından dolayı her an elimizin altında olsun diye saksıda yetiştiriyoruz.

Adaçayını da tohumdan ektik. Yapraklarını taze ya da kurutulmuş olarak kullanıyoruz. Kendine özgü aroması diğer baharatlarla uyumlu olmadığından tek başına kullanılması tercih ediniz. En çok tavuk yemeklerine yakışan adaçayı, balık ve et yemeklerinde de kullanılır. Pürelerde de kullanıldığı zaman çok güzel bir aroma verir. Patates ve kuru fasulyenin suyuna konulduğu zaman çok güzel olur. Bezelye ile de çok uyumlu olan ada çayı bazı içecek ve şerbetlerin yapımında da kullanılır.
biberiye

Biberiye namı diğer rose marine en sevdiklerimden biri. Kuşdili olarak ta bilinen bu bitkiyi saksılarınızda süs bitkisi olarak da yetiştirebilirsiniz. Biberiyeyi daldan yetiştirdik. Taze veya kurutulmuş olarak et ve tavuk yemeklerinde ve salatalarda kullanılır. Patates ve ekmeklerde de çok güzel oluyor.

kekik

Saksıda Eylül sonuna kadar yetişen kekiği de tohumdan ekebilirsiniz. Kekiğin kullanım alanlarını saymakla bitmez. Çok  güçlü bir aroması olan kekiği
az miktarda kullanmak gerekir. Özellikle etlere çok yakışan kekik, çorba, sos, et, balık, tavukta da kullanılır.Taze ve kuru olarak kullanılan bu baharat bizim mutfağımızda girmediği yemek yok desem yeridir.
Hazımsızlığa çok iyi gelen kekiği de sıcak suda demlendiğiniz  zaman rahatlatıcı etkisi vardır.

fesleğenler

Gelelim benim favorim fesleğene. Babaannem fesligan derdi. Gençliğinde yemek yaparken kulağının arkasına bir sap fesleğen takar ve şarkı söyleyerek yemek yaparmış. Torunlarından birinin ismi de Reyhan zaten. Fesleğene saksıda bir dokunursunuz etrafa kokusunu dağıtır. 

bordo fesleğen (reyhan)

Bordo renkli fesleğende çok güzel oluyor. Sonbaharda tohum vermeye başlayan fesleğen yapraklarınızı kurutabilirsiniz.Ancak fesleğenin taze olarak tüketilmesi daha doğrudur çünkü kurutulduğunda tat ve koku kaybı çok fazladır.  
kurutulmaya hazır reyhanlar

Domatesli yemeklerde, salatalarda ve makarnalarda lezzet artırıcı olarak kullanılır.  
Şubat ayında ektiğimiz fesleğen tohumlarımız o kadar çok çıktı ki onlarca saksıya dağıttıktan sonra kalanını da kuruttuk.
limon kekiği
Limon kekiği on iki ay boyunca yaprak veriyor. Yaprakları limon tadında olan bu kekik mutfakta kekiğin kullanıldığı her alanda hatta daha fazla kullanılıyor. Et, tavuk, balık marinesi, sebze yemekleri, beşamel sos veya kremalı yemeklerde ve mevsim salatalarında.



Yorumlar

  1. Ne güzel ismi var blogunuzun.. kendine çekiyor ister istemez.. :)

    YanıtlaSil
  2. Öyle çok özendim ki ben de terasımda boş duran saksılarımda bunlardan yetiştirmeğe karar verdim.Bol bereketli olsun taze baharatlarınız.

    YanıtlaSil
  3. SÜPPERSİN ARKADAŞIM YA MARİFETLİ OLMAK NE GÜZEL.

    YanıtlaSil
  4. kekikcim ben evde dereotunu tohumdan yetiştirmek istedim. ama olmadı neden?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adsız ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi