çiçek ile keşkek ne alaka?

Keşkek tarifi
Bayındır çiçek festivali
Bayındır çiçek festivali’ ne gittim, baharın geldiğini ta içimde hissettim. Bu yıl baharın geldiğinden bir türlü emin olamıyorum. Tam oh ne güzel güneş açtı derken bir de bakıyorum, ertesi gün hava kararıyor. Festivale gittiğim 24 Nisan Pazar günü hava da çok güzeldi.
İzmir’in 80 km. güney doğusunda bulunan Tire ve Ödemiş’in arasında kalan çiçekleriyle ünlü bu ilçeye trenle gitmeye karar verdik. Kızım hiç trene binmemişti. Doğrusu motorlu trenle biz de çok yıllar olmuştu hiçbir yere gitmemiştik. Basmane garından 9:25 de hareket eden Ödemiş treni Gaziemir, Torbalı üzerinden yeşillikler arasından giderek 10:50 de Bayındır’da oldu. Tren’den inip yolu devam edince kendimizi rengarenk çiçeklerin arasında festivalin ortasında bulduk. Çiçekçilerin rengarenk standları insanın içini mutlulukla dolduruyordu.
Nostaljik görüntülerde vardı festivalde, çocukluğumda severek yediğim renkli macunları gördüm önce. Osmanlıdan günümüze kadar gelen bir geleneksel lezzet olan macun şekeri bir çok baharat ve meyvelerle kaynatılıp tepsiye dökülüp soğuduktan sonra da özel çubuğuna sarılıp yeniyor.
Renkli macunlar
Biraz daha gidince üç tekerlekli arabasıyla Pamuklu şeker satıcısını gördüm. Pamuklu şeker geleneği halen sürüyor. Pamuklu şekerler hep pembe oluyor. Pembe bulutlara benzeyen bu şekerlerin yapılışını videoya aldım.
Pişmaniye yapılışını da uzun uzun seyrettikten sonra nostaljik gezimiz  tamamlanmış oldu.

Pişmaniye yapımı
Çiçek ile keşkek ne alaka diyebilirsiniz ama çiçeklerin arasında nefis keşkekler de vardı. Karnımız acıkınca Bayındır’lıların elleriyle yaptıkları yemeklerin yanına gittik. Keşkek ve gözlemeler ilk göze çarpanlardı. Yörenin zeytinyağı, zeytinleri, kurutulmuş otları da satıştaydı. Biz keşkek yemeyi tercih ettik.
Kazanda pişen keşkek
KEŞKEK TARİFİ:
Malzemeler:
1 kg. kemikli kuzu eti, böbrek yatağı kısmı 
500 gr. aşurelik buğday
Yeterince tereyağı
Kırmızı pul biber
Tuz
  • Öncelikle, etin yağlarını ve sinirlerini iyice temizleyiniz . Etinizin içinde kemik parçacıkları olmamasına özellikle dikkat ediniz.
  • Buğdayları iyice ovarak yıkayınız. Kuzu etini ve buğdayı, orta büyüklükte bir tencereye birlikte koyunuz. Tencereye koyduğunuz etin üst kısmından, dört parmak kadar aşacak şekilde soğuk su ekleyiniz.
  • Ocağı iyice kısınız. Kısık ateşte altı-yedi saat kadar ağır ağır pişiriniz. Tenceredeki yemeğe kaşık sokmayınız . Karıştırmak yemeğinizin dibinin tutmasına neden olabilir.Yemeğinizin  suyunu ara da bir kontrol ediniz. Suyunu çabuk çekmesi durumunda ise altını biraz daha kısınız ve pişene kadar her seferinde azar azar, sıcak su ilave ediniz.
  • Pişme süresinin sonunda, yemeğin üzerinde buğdayın nişastasından dolayı bir zar oluşur. Sadece tahta kaşıkla bu zarı alınız. Tuzunu ekleyiniz ve yine tahta kaşıkla, etlerin  kemiklerinden ayrılmasını sağlayınız. Sonra tahta kaşığın yardımı ile  iyice döverek et ile buğdayın özleşmesini sağlayınız.Dövme işlemi sonunda etlerin lif lif olması ve buğdayın pürtüksüz bir hal alması gerekir.
  • Dövme işlemi bittikten sonra keşkeğinizin servisini yapabilirsiniz.
  •  Her tabağın üstüne kızdırdığınız kırmızı pul biberli tereyağını dökün

Yorumlar

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi