üzüm reçeli-Bozcaada

Üzüm reçeli yapmak için aslında biraz erken.Gene de ramazanda sofralarında reçel çeşidi bulundurmak isteyenler için tarifimi paylaşmak istedim.Fotoğraf arşivimi karıştırırken Bozcaada fotoğraflarını da bulunca henüz tatile çıkmayanlar varsa ada hakkında bir fikir edinirler diye düşünüp reçel tarifim ile ada fotoğraflarını paylaşmaya karar verdim.
Bozcaada üzümü ve şarapları lle çok ünlüdür. Adanın sembolü haline gelmiş Bozcada Çavuş üzümü çok ünlüdür. Adanın toprağının ve rüzgarlı havasının etkisiyle Türkiye’nin en güzel çavuş üzümü burada yetişmektedir. Ada’da her türlü deniz ürünlerini Ege mutfağına özgü pişirme yöntemleriyle bulabilirsiniz. Kalamar dolma, kalamar kızartma, ızgara ahtapot, ahtapot salata, yaprakta sardalya balığı ve adaya özgü otlardan pişirilmiş olan zeytinyağlı yemekler ve mezeler. Adada kahvaltılıklarda çok güzel ve lezzetli. Adanın ünlü domates reçeli Rum mutfağına özgü içine badem koyulan küçük domateslerden yapılmaktadır.Üzüm reçeli, Arıların Bozcaada’da yetişen kekiklerden yaptığı bal da çok güzel. Ada kafelerinde değişik otlardan çok güzel gözlemeler sunulmaktadır. Bu arada gelincik şerbetini de unutmamak gerekiyor. Adanın üzümlerinden yapılan pekmez ve kurutulmuş üzümleri de atlamamak gerekiyor.Ben üzüm reçelini çekirdeksiz olan sultaniye üzümlerinden yapıyorum.


Malzemeler:

1 kg. çekirdeksiz üzüm
500 gr. toz şeker
1,5 su bardağı su
1/2 limon suyu
·         Üzüm tanelerini saplarından ayırarak bir kaba alınız ve iyice yıkayınız.
·         Bir tencerede üzüm ve suyu kaynatınız. Kaynadıktan sonra arasıra karıştırarak yaklaşık yarım saat üzümler yumuşayana kadar kaynatmaya devam ediniz.
·         Şekeri ekleyiniz ve tahta kaşıkla şeker eriyene kadar karıştırınız.
·         Reçelinizin üzerinde köpük oluşursa temiz bir delikli kepçeyle köpüklerini alınız.
·         Reçelinizin koyulaşma kıvamını kontrol etmek için; reçelin suyundan temiz bir kaşıkla küçük bir tabağa koyup   soğumasını bekleyiniz.
·         Soğuyunca reçelin üzerine dokunduğunuzda reçel büzülüyorsa reçeliniz olmuş demektir. Birkaç damla limon suyu ekleyerek birkaç dakika daha kaynattıktan sonra ocağınızı söndürünüz. 
·         Sıcak sıcak reçelinizi temiz ve kuru cam kavanoza 1,5 cm.boşluk kalana kadar doldurunuz. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatıp serin ve kuru bir yerde saklayınız.


Üzüm reçelinin rengi,kullandığınız üzümün cinsine,olgunluğuna ve kaynama süresinin uzunluğuna göre değişmektedir.Süre uzadıkça reçelinizin rengi koyulaşır.Eğer mürver çiçeği bulabilirseniz 10 adet mürver çiçeğini bir tülbentin içine sarıp üzümle suyun kaynama aşamasında koyarsanız çok hoş bir tat verir.Çiçekler şeker ilave edilmeden önce tencereden çıkarılmalıdır.



Bozcaada gün batımı
Bozcaada rüzgar enerji santrali

Bozcaada 

Bozcaada


Bozcaada mavi beyaz evler

Sardunya ve Fesleğen
Bozcada ile ilgili daha çok bilgi almak isterseniz http://www.bozcaada.gov.tr adresine uğrayıp adaya ulaşım, konaklama, tarihi v.s gibi adaya ilişkin bir çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Bozcaada'ya geçen yıl gitmiştim. Özellikle Rum mahallesi görülmeye değerdi. Birde oranın ümlü bir ekmekçisi varmış, şimdi adı aklıma gelmiyor ama orada dereotlu mısır ekmeği yemiştik, nefisti :)
    Bozcaada ile ilgili tek keşkem; Büyükada gibi araç trafiğine kapalı olsa çok daha güzel olurdu sanırım :)

    YanıtlaSil
  2. 13-14 ağustosta ordayım!!! nihayet, görebilicem bozcaada'yı:)

    YanıtlaSil
  3. Görmeyi çok istediğim bir yer,üzüm reçelini çocukluğumdan beri yemedim,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. resimleriniz harika:)ayrıca reçeliniz de öyle,üzümleriniz hi pörsümemiş reçelde, iri iri kalmışlar.bi formülü war mı?

    YanıtlaSil
  5. Hülya;ne çok güzel yerler var ülkemizde...mısır ekmeğini çok severim ben de dere otu koyarak bir deneyeyim.Yazdığın iyi oldu.Teşekkürler;)

    YanıtlaSil
  6. Ezgi ne güzel bir zamanda gidiyorsun.İyi tatiller.Sen de paylaşırsın anılarını.

    YanıtlaSil
  7. Erguvan Vakti;sarı kiraz ve üzüm reçeli benim de çocukluğumun reçelleri.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. Bir tutam kekik;üzümlerin diri kalmasını istiyorsanız şekeri eklemeden önce suda haşlanmakta olan üzümleri kevgirle temiz bir tabağa alıp dışarıda tutun.Şekeri atıp şurubunuz koyulaşmaya başlayınca
    üzümleri tekrar tencereye atıp 10 dakika kadar birlikte kaynatın.Üzümler diri kalıyor.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  9. hep merak etmişimdir bozcaadayı ama hiç gitmek kısmet olmadı.fotograflara bayıldım.reçel için ise harika gözüküyor.ellerine saglık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Adsız ve reklam içeren yorumlar spam olarak algılanır ve yayınlanmazlar.

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi