evde doğal oda parfümü nasıl yapılır ?
17 Ocak’ta TRT 1 televizyonunda yayınlanan Gülben’in programında Ekolojik Yaşam Uzmanı Erkan Şamcı odamızdaki havanın temizliği için güzel kokulu bir doğal oda spreyi tarifi verdi. Aynı gün evimizin havasını temizleyen bitkilerden de bahsetmişti; ben de sizinle burada paylaşmıştım. Doğal oda parfümü tarifini de o gün verdi. Denedim ve sonuçtan memnun kaldığım için paylaşmak istedim.
Doğal Oda Parfümü için gerekli malzemeler ve Erkan Şamcı’nın doğal oda parfümü tarifi:
Bir adet çiçek sulama fısfısı
500 ml Su
1 çay kaşığının ucuyla karbonat
2-3 damla limon suyu
2-3 damla portakal yağı
Bir adet çiçek sulama fısfısının içine su koyunuz ve suya çay kaşığının ucuyla karbonat ilave ediniz.2-3 damla limon suyu ve 2-3 damla portakal yağı ilave ettikten sonra çalkalayınız.
Ben bu tarifi uyguladım. Fısfısın içine 500 ml kadar su koydum. Çay kaşığının ucuyla karbonat ilave ettim. 1-2 damla limon suyu, 1-2 damla portakal suyu ilave ettikten sonra evde bulunan yasemin yağından birkaç damla damlattım. Siz de evde bulunan güzel kokulu yağlardan veya beğendiğiniz çiçek veya meyvenin yağı ile oda spreyi yapabilirsiniz. Kullanmadan önce her sefer şişeyi çalkalamayı unutmayalım.
Kapalı alanlarda bazı istenmeyen kokular insanı rahatsız ediyor. Bazen ne kadar havalandırsan da koku kalıyor. Örneğin balık kızarttıktan sonra mutfakta kalan koku. Anneannem balık kızarttıktan sonra balık tavasını önce yıkar ve aynı tavayla mutlaka kahve kavururdu. Mis gibi kahve kokusuyla hem tavadaki hem de mutfaktaki koku giderdi. Şimdilerde ne kahve kavuruyoruz ne de kahveyi değirmenden çekiyoruz. Annem balık kızartması sonrası kakule, karanfil, biberiye dalı veya kekik dalını tavada kavurur. Benim çözümüm ise şu: Balığı kızartmam, balık ızgara (fırın ızgarasında) veya fırında balık yaparım. Bir arkadaşım da balıkları dışarıda pişirtip eve getiriyor:)
hmmm...
YanıtlaSilçok mantıklı ve hoş bir fikir aslında.
teşekkürler kekiğim paylaşım için.
kucak dolusu sevgiler.
hayırlı cumalar..
Ben hemen uyguladım.Çünkü kimyasallar beni çok öksürtüyor.Deodorant dahil aynı olumsuz etkiyi yapıyor.Sana da hayırlı cumalar.
SilYeterki balık olsun.
YanıtlaSilBen hiç aldırmam kokuya falan.
Bu oda parfümüne bayıldım ama
Süper çözüm ve kimyasal da değil
İyi hafta sonları
Evet kimyasal olmaması çok iyi bir çözüm. Sevgiler:)
SilBunu paylaşmakla iyi yapmışsın canım ellerine sağlık ben bu tür proğramlar izlemeye fırsatım olmuyor sayende kaçırmamış oldum :)) iş yerinde sprey kutusu boşalmak üzere arka sokaktada aktar var geçen gün portakal yağını görmüştüm pazartesi bankaya çıkınca portakal yağını alayım ve iş yerimize ekonomik ve ekolojik koku yapayım :))
YanıtlaSilTeşekkürler........
Çiçek konusu işleniyordu çiçeklere aşığım o konudan da buraya atladılar evde de yağım vardı denedim.Gayet başarılı suyun miktarına göre yağı azar azar ilave et.Ağır olmasın.
Silaa hemen deniyorum hem doğal olması çok güzelll:))
YanıtlaSilpaylaşımına teşekkürler canım..
sevgiler...
Benden de sana sevgiler.
SilÇok güzel bir bilgi bana göre..
YanıtlaSilEv yapımı güzel kokular ve istediğin çiçek den baharatdan yapabilme imkanı..
Aktarlarda netice de her türlü çiçeğin ve baharatın yağı mevcut..
Çok teşekkürler...ben yaparım bunu...mis mis..
Evet mis gibi gerçekten.
SilDoğal olması güzel bir bilgi denemek gerek.
YanıtlaSilPaylaşımın için teşekkürler.
Doğal olması çok güzel:)Sevgiler.
SilPaylaşım çok güzel;Bloguma bıraktığınız nazik yorumlara gönülden teşekkürlerrrrr....
YanıtlaSilyasemin yağı güzel fikir,ben oda parfümünde meyve kokuları yerine beyaz çiçek kokularını seviyorum.Güzel paylaşım,teşekkürler.
YanıtlaSilCanım evde balık isterse kokusunu sorun etmem ama temizlikten sonra soğuk da olsa evi iyice havalandırırım.
İyi hafta sonları:))
Yağı çok az koymak gerekiyor.Sevgiler.
Silpaylaşım harika
YanıtlaSilbende program da dinlemiştim.
ellerine sağlık.
:))))))
Canım benim çok güzel birşey olmuş çok iyi fikir emen deneyeceğim. Çok fazla kullanmam ama bazen gerekiyor.
YanıtlaSilSevgiler..
Öpüldün..
Çok haklısın bazen gerekiyor.Sevgiler.
Silpaylasimin icin cok tesekkür ederim cok pratik bir bilgi sevgiler
YanıtlaSilGüzel yorumun için ben teşekkür ederim.Sevgiler.
SilYarın sabah ilk iş portakal yağı alıp, deneyeceğim.Süper fikir, teşekkürler
YanıtlaSilPortakal daha iyi olur bence de.Sevgiler.
Silsüper fikir en kısa zamanda deneyeceğim..
YanıtlaSilDoğal olması güzel.Sevgiler.
SilPaylaşım süper..İyi ki böyle bir şeyi bizimle paylaştın parfüm,deodorant vb gibi kimyasallar alerjik astımımı tetikliyor..Bu doğal kokuyu mutlaka yapıcam portakal yağından:)Balık için bende 1 bardak suda 2 yemek kaşığı sirkeyi kaynatıyorum kokuyu alıyor.Sevgiler:)
YanıtlaSilSevgiler benden de.
Silgüzel fikirmiş ,dememk lazım,sevgiler
YanıtlaSilBen denedim.Yağı fazla kullanmazsanız mesele yok.Sevgiler:)
SilGüzel bir fikirmiş doğrusu. Diğer meyve esanslarından da gayet rahat denenebilir o halde. Denemekte yarar var gibi duruyor. Bilgi ve paylaşım için sağol canım...
YanıtlaSilGüzel yorumun için ben teşekkür ederim.Sevgiler.
Silay çok merak ettimm:)9 portakal yağı alayım bende:)
YanıtlaSilDeneyin bakalım beğenecekmisiniz. Sevgiler.
SilÇok güzel bir şey, çocuklarım için zararlı olmayan tam bana göre bir paylaşım.. Teşekkür ederim Sevgiler.. (^_^)
YanıtlaSilBen teşekkür ederim.Yorumunuz için.Sevgiler.
SilÇok ilginç bir paylaşım olmuş :) teşekkürler, faydalı bir bildi:)
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Doğal olması ilgimi çektiği için paylaştım.
SilSüper fikir!! Denemem lazım kesin, paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilYaklaşık bir hafta önce yaptım. Halen kokusunu muhafaza ediyor. Sevgiler.
SilHımmm çok guzel bir fikir evde iki tane kuzum var ve ben kimyasal oda parfümlerini kullanmaktan çok çekiniyordum.. Mutlaka deneyeceğim.. Bendende nacizane bir fikir cam sil yerine 500ml suyun içine 1 küçük çay bardağı kadar sirke koyup çalkalayarak kullanırsanız camlar çok güzel parlıyor.
YanıtlaSilAaa ben bunu hemen deneyeceğim.Sevgiler.
Silmeraba arkadaşlar ben yaptım olmdı 2 3 damla evdeki limondan sıktım portakal kabuğu yağı ve azda karbonat karıştırdım sonuç alamadım hata nerde arkadaşlar
YanıtlaSilMerhaba İlyas bey,Ben yukarıda yazdığım gibi oda parfümünü yasemin yağı ile yaptım ve sonuç başarılı oldu.Kullandığım Yasemin yağının kokusu oldukça keskin.Verilen su ölçüsüne yağ miktarı az gelmiş olabilir.Bu konuyla ilgili sizin bir hatanız olduğunu düşünmüyorum.Kullandığınız yağın kokusu yeteri kadar keskin değil demek ki.Portakal yağı ile portakal kabuğu yağının da fark yaratmaması gerekiyor.Yorumunuz için teşekkürler.
SilBenim tekniğim en iyi sonucu alan teknik.
YanıtlaSilTarifi:
Balıkçıya gitmiyorsunuz
Hiç balık almıyorsunuz
Hiç balık pişirmiyorsunuz
Sonuç, hiç balık kokusu olmuyor.
:) Sizin çözümünüz en iyi çözüm. Sevgiler.
SilBlogun da çok güzel sen de çok samimi ve içtensin bu benim çok hoşuma gidiyor. sevgiler...
YanıtlaSilMerve hanım güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Sevgiler.
Sil