Arapapıştı kanyonu

Arapapıştı Kanyonu eko turizm projesi;   

Bugün sizlere dünyanın sekizinci harikası olarak kabul gören Arapapıştı kanyonundan bahsetmek istiyorum:
seyir tepesinden arapapıştı kanyonu
"Arapapıştı Kanyonu eko turizm projesi ", Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun önem verdiği, üzerine titrediği projelerinden birisi.
Bölgeye gelen ziyaretçiler kanyon içerisinde gezi tekneleri ile dolaşabilecek, kamp kurabilecek ve doğa yürüyüşleri yapabilecekler. Kanyon Aydın, Muğla, Denizli il sınırlarının kesişim noktalarında. Arapapıştı kanyonu tekne ile geziliyor. Sürprizle karşılaşmamanız için gitmeden önce teknede rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Buraya hemen broşürde yazan iletişim ve rezervasyon numarasını da yazayım. 0 542 305 95 85


Aydın Belediyesi’ne ait teknelerle iki saat boyunca kanyonda geziyorsunuz.
Sabahın erken saatlerinde İzmir'den yola çıktık Aydın Nazilli'den sonra Bozdoğan'a döndük. Bozdoğan'a girmeden kanyon iskelesine yönlendik. Yaklaşık 210 km yolculuktan sonra iskeleye ulaştık. Tabelalar sizi götürüyor merak etmeyin.
arapapıştı kanyon iskelesi
gizli manastır
doğal taş kemer


Tekneye bindik. Tekne ücreti kişi başı 30 tl bunu da belirteyim. Tekne ile kanyonu gezmek iki saat sürüyor. Kemer barajını besleyen Akçay'ın binlerce yıl içinde aşındırmasıyla oluşan Arapapıştı kanyonu 380 mt yüksekliğinde 6 km uzunluğunda. Doğal oluşumları bünyesinde barındırmasının yanı sıra antik dönemlerden kalma şehir kalıntıları ile de tarih ve doğanın birleştiği nadir alanlardan.


kanyondan manzara

kanyondan manzara

Akçay Vadisi'nde iki göl arasında bulunan Arapapıştı Kanyonu, antik dönemden beri insanların saklanmak ve dini bir hayat yaşamak amacıyla kullandıkları yerlerden biri olmuştur. Kanyonun yamacında daha önce hiçbir gezginin bahsetmediği ve yaklaşık 2500 yıllık gizemli bir kaya mezarı vardır.
kaya mezarı
Barajın su seviyesi yükseldiği zaman kaya mezarı sular altında kalmaktadır.
Barajda Akçay'ın oluşturduğu, yan yana altı adet olan ve "sıra inler" olarak anılan mağaralar mevcuttur. Su seviyesi düştüğünde içlerine tekne ile girilebilmektedir.
mağara
mağara
Baraja ismini veren tarihi kemer köprüsü, Büyük İskender tarafından orduları ile Aphrodisias'a gidebilmek için yaptırılmıştır. Doğal mermer taşından yaptırılan köprü şimdi sular altında kalmış olup, su seviyesi azaldığında görülebilmektedir.
Kemer baraj gölünde alabalık, sazan ve yayın balığı bulunmaktadır. Ayrıca baraj çevresinde yaşayan karabatak, gri balıkçıl, kızıl şahin, dağ keçisi, kaya güvercini gibi hayvanlar bölgenin ekosisteminde önemli rol oynamaktadır.
karabataklar
Kanyondaki gezimizden sonra iskelenin üzerinde bulunan restaurantta alabalık yedik.


Bu proje sayesinde Kemer barajı havzasında yasayan yerli halkın ek gelir elde etmesi de hedeflenmiş. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin kurduğu pazar yerinde köylüler yetiştirdikleri ürünleri ve el emeklerini orada satarak değerlendiriyorlar.
Pazarı da dolaştıktan sonra oradan ayrılıp seyir tepesine gittik ve kanyonu yukardan izledik.
arapapıştı
seyir tepesinden arapapıştı kanyonu
Manzara muhteşemdi.


manzara
Gezimizin son bölümünde, İzmir’e Karacasu'dan geçerek  dönmeye karar verdik. Ara sıra yolda durup harika manzara fotoğrafları çektik. Her yer yemyeşil zeytin ağaçları çiçek açmış, gelincikler, papatyalar muhteşemdi.
Karacasu'daki seramik ve çömlek atölyeleri ve meşhur Karacasu pidesi bir sonraki paylaşımımın konusu olacak.

Yorumlar

daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

istiridye mantar sote

İncir reçeli tarifi