baharatlar

Dünyada en çok baharat kullanımı Hindistan, Pakistan ve Uzakdoğu ülkelerindedir.Ülkemizde de bol miktarda baharat kullanılır ve baharat açısından oldukça zengindir.


Arnavut Biberi: Bütün olarak tüketildiği gibi pul biber ve toz olarak kullanılabilen Arnavut biberi son derece keskin ve çarpıcı bir tada sahiptir. Et yemekleri ve yahnilerde kullanıldığı gibi toz haliyle çiğ istiridye de de kullanılır.

 Adaçayı: Akdeniz ve Ege kıyılarında yetişen adaçayı yaprakları çay olarak içilir. Bir bardak sıcak suya bir dal adaçayı konulur. Bir kaç dakika bekletilir. Yaprakların rengi ve kokusu suya geçince yaprak çıkarılarak içilir.Uzmanlar günde bir su bardağından fazla içilmemesini öneriyor. Baharat olarak ta taze ya da kurutulmuş yaprakları kullanılır.Kendine özgü aroması diğer baharatlarla uyumlu olmadığından tek başına kullanılması tercih edilmelidir. En çok tavuk yemeklerine yakışan adaçayı, balık ve et yemeklerinde de kullanılır. Pürelerde de kullanıldığı zaman çok güzel bir aroma verir.Patates ve kuru fasulyenin suyuna konulduğu zaman çok güzel olur.Bezelye ile de çok uyumlu olan ada çayı bazı içecek ve şerbetlerin yapımında da kullanılır.


Anason:Yıllık otsu bir bitkidir.Tohumları hamur işlerinde kullanılır.Soslarda, yeşil salatalarda, havuç yemeklerinde de kullanılır.


Aspir:Sarı ve kırmızı renkteki çiçekleri kurutularak kullanılır.Soslara ve yemeklere renk vermek için özellikle Gaziantep yöremizde kullanılır.


Barsama: Nane ve yaban kekiğinin ortak adı.

Biberiye: Yurt dışında rose marine veya rose mary diye bilinen biberiye Akdeniz iklimini seven bir bitkidir. Ülkemizde kuşdili olarak ta bilinen bu bitkiyi saksılarınızda süs bitkisi olarak da yetiştirebilirsiniz. Taze veya kurutulmuş olarak et ve tavuk yemeklerinde ve salatalarda kullanılır.

Cevz-i Bevva : Tropik bölgelerde yetişen bir ağacın bir cevize benzeyen meyvesidir. Hindistan cevizine benzetilse de ilgisi yoktur. Rendelenerek kullanılır. Özellikle beşamel soslarda, et yemeklerinde kullanılır. Az miktarda kullanılır.


Çemen:Kokulu ve tohumlu bir tür kimyon.Bu baharat sarı
msak ve kırmızı biberle yoğrulup pastırmanın dışına kaplanır.Pastırmanın dış kabuğuna da çemen denir.


Çörekotu:Afyon,Burdur,Isparta illerimizde yetişir.Çörek otunun tohumları hamur  işlerinde  kullanılır. Poğaça,börek,çöreklerin üzerine fırına girmeden serpilir.

Defne Yaprağı: Defne ağacının güzel kokulu yaprakları en sık kullanılan baharatlardandır. Öncelikle deniz ürünlerinde kullanılır. Çorbalar ve et yemeklerinde de kullanılır. Et suyu ve tavuk suyu hazırlarken de mutlaka kullanılır.

Demirhindi: Tohumları bazı tatlıların yapımında kullanılan demirhindinin şerbeti ateş düşürücü ve sakinleştirici olarak kullanılır. Tropik bölgelerde ve özellikle Afrika’da yetişir.

Fesleğen: 50 den fazla türü olan fesleğen özellikle domatesli yemeklerde, salatalarda ve makarnalarda lezzet artırıcı olarak kullanılır. Her türünün kendine özgü tat ve kokusu vardır. Taze olarak tüketilmesi daha doğrudur çünkü kurutulduğunda tat ve koku kaybı çok fazladır. Tropik ve yarı tropik bölgelerde yetişir.

Frenk Maydanozu: Maydanoza benzeyen bu bitki İtalyan ve Fransız mutfağında yaygın olarak kullanılır. Kokusu anasona benzer yalnız kokusunu çabuk kaybettiği için daha çok salatalarda ve çabuk pişen yemeklerde kullanılması önerilir. Et yemeklerine de çok yakışır.

Frenk Soğanı: Taze soğana çok benzer. İnce uzun yeşil yaprakları ve yeşil beyaz kök yapısına sahiptir. Çok hafif bir soğan tadı verir. Çorba, salata ve bazı sosların yapımında kullanılır.

Garam Masala: Hint mutfağında yaygın olarak kullanılan garam masala birçok baharatın dövülmüş halinin karışımıdır. Baharatların seçimi ve ölçüleri kişiye göre değişebilse de genelde içerisinde kimyon, kişniş, tane karabiber, kakule, karanfil, tarçın bulunur.


Hardal:Tohumları sarı ve koyu renklidir.Tohumlardan sofra hardalı yapılır ve etlere,sebzelere,soslara lezzet verir.


Haşhaş:Hamur işlerinde kullanılır.Körinin karışımında da kullanılır.


Havlıcan: Zencefilgillerdendir.Kök ve sapları zencefil gibi baharat olarak kullanılır.


Karabiber: Karabiber ağaçlarının küçük yuvarlak meyveleri vardır.Taneler öğütülerek kullanılır.Tuzlu yemeklerin bir çoğunda yaygın olarak kullanılır.


Kişniş: Ekmeklerde,hamur işlerinde kullanılır.Ayrıca soslar ve yemeklerde de yaygın olarak kullanılmaktadır.Tazesi de tohumları da kullanılır.


Karanfil:Dolmalara, çorbalara,tatlılara,hamur işlerine,etlere,kümes  ve av etlerine kullanılan karanfil aromatik kokusuyla mutfağımızda yaygın olarak kullanılır.Çiğnenen bir diş karanfil ağız kokusunu giderir.Sarımsak yedikten sonra çiğnenen karanfil,sarımsağın kokusunu alır.


Köri: Hindistan kökenli olup,tek bir baharat değildir.Baharat karışımıdır.Körinin içindeki baharatların cinsine göre rengi değişir.


Mercanköşk:Güzel kokulu çiçekleri olan bir bitkidir.Kekik gibi etlere ve soslara çok yakışır.Yaprakları kullanılır.Nane limon gibi çayı içilir.


Muskat (küçük hindistan cevizi):Itırlı bir tadı ve kokusu vardır.Sert olduğundan rendelenerek kullanılır.Özellikle beşamel sosda çok güzel olur.Etlere,böreklere ve keklere çok yakışır.Sindirimi kolaylaştırır.


Ras el hanout:Fas'ta kullanılan baharat karışımı.27 çeşit baharat kullanılarak yapılır ve her evin spesiyali.Aileler kendi zevklerine göre karışımlarını oluşturur.



Siyah Kimyon: Diğer bilinen isimleri çörekotu, siyah susam, kara çörek, şevkeraktır. Kendine has bir kokusu vardır. Ezilince kokusu kolay hissedilir. Mutfakta ağırlıklı olarak hamur işlerinde kullanılır.Ayrıca çökelek, tulum peyniri gibi peynirlerde de kullanılır.


Tarçın:Mutfağımızda tatlılarda ve tuzlularda sıklıkla kullanılır.Tarçının bir çok çeşidi vardır.Tatlımsıdır.Tarçın çubuğu genç dalların kesildikten sonra iç içe konmasıyla elde edilir.Çubuk tarçını sonradan çıkaracağınız yemeklerde veya tatlılarda kullanılması gerekir.Tarçın kaynayınca tadı yoğun olarak yemeğe geçer,bunun için dikkatli kullanmak gerekir.


Tarhun Otu:Yaprakları taze olarak da kuru olarak da kullanılır.Salata ve soslara çok yakışır.Özellikle Gaziantep'te yaygın olarak kullanılır.


Yenibahar: Jamaika biberi de denir.Doğal olarak yetişen tropikal bir bitkidir.Kurutulmuş meyvesi toz haline getirilip kullanılır.Zeytinyağlı dolmalara ve iç pilava çok yakışır.


Zencefil:Kökü kurutulur ve toz haline getirilerek kullanılır.Tazesi bıçakla keserek kullanılır.Çorbalara ,etlere,
turşulara,pilava,keklere kullanılır.






daha fazlasını buradan ARA

popüler tariflerim

Domates nasıl kurutulur

Makara çörek - Kuzey Güney dizisi

Kalamar Tava ve Kalamar Sosu Tarifi

tarhana nasıl yapılır

Patates Tostu Tarifi

Domates Sosu

Biber Nasıl Kurutulur

Rumeli Usulü Paça Çorbası

İncir reçeli tarifi

istiridye mantar sote